PROWADZENIE ROZPRAWY POD NIEOBECNOŚĆ OSKARŻONEGO W OPARCIU O ART. 378A § 1 K.P.K. A DOTYCHCZASOWE REGULACJE KODEKSU POSTĘPOWANIA KARNEGO - Kluza, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Artykuł porusza problematykę dotyczącą możliwości prowadzenia rozprawy pod nieobecność oskarżonego w oparciu o art. 378a k.p.k., wprowadzony do kodeksu postępowania karnego na podstawie nowelizacji z 2019 r. Przepis ten umożliwia prowadzenie rozprawy pod nieobecność oskarżonego nawet w sytuacji jego usprawiedliwionej nieobecności. Rozwiązanie to budzi wiele wątpliwości, a celem artykułu jest wskazanie na problemy związane z praktycznym jego stosowaniem.