HISTORYCZNE ZNACZENIE DEFINICJI ‘IUS GENTIUM’ ŚW. IZYDORA Z SEWILLI - Zalewski, Bartosz (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Zaproponowana przez św. Izydora z Sewilli (ok. 560-636) definicja pojęcia ius gentium stanowi jeden z najciekawszych fragmentów księgi V jego Etymologii (Etymologiarum sive Originum libri XX). Święty Izydor antycypuje w niej rozumienie pojęcia ius gentium, które charakteryzowało wczesnonowożytną jurysprudencję i stanowiło fundament dla wykształcenia teorii współczesnego prawa międzynarodowego publicznego. Celem artykułu jest analiza izydoriańskiej definicji ius gentium z trzech perspektyw. Pierwsza z nich ma na celu charakterystykę definicji św. Izydora z uwzględnieniem rzymskich źródeł jurydycznych. Druga uwzględnia współczesny biskupowi Sewilli kontekst polityczny i społeczny. Trzecia perspektywa powinna obejmować szerszą panoramę historyczną i koncentrować się na recepcji zawartego w Etymologiach ujęcia kategorii ius gentium w późniejszych stuleciach. Pozwoli to na dokonanie prawidłowej oceny historycznego znaczenia definicji ius gentium zaproponowanej przez św. Izydora z Sewilli.