TRANSFER NIEWYKORZYSTANEGO POTENCJAŁU ZABUDOWY W RAMACH MECHANIZMU FUZJI DZIAŁEK NA PRZYKŁADZIE REGULACJI MIASTA NOWY JORK - Kwiatkowski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Opracowanie omawia instytucję transferu niewykorzystanego potencjału zabudowy w ramach mechanizmu fuzji działek w Mieście Nowy Jork. W rozwiązaniu tym właściciel nieruchomości, z której ma zostać przeniesiony potencjał zabudowy, dokonuje umownego samoograniczenia w zakresie dalszego zabudowania tej nieruchomości w przyszłości. Nabywca natomiast może dodać zakupiony potencjał zabudowy do swojej inwestycji, wskutek czego może zbudować budynek o parametrach przewyższających ustalenia Rezolucji Urbanistycznej dla danego obszaru. W realiach amerykańskich rozwiązanie to uznawane jest za modelowe i jako takie z uznaniem kopiowane jest w innych amerykańskich jurysdykcjach.