UZYSKANIE DOKUMENTU TOŻSAMOŚCI PRZEZ DZIECKO „POCHODZąCE PRAWNIE” ZE ZWIąZKU „RODZICÓW” TEJ SAMEJ PŁCI ZGODNIE Z WYTYCZNYMI UCHWAŁY NSA Z 2 GRUDNIA 2019 R., II OPS 1/19 - Łukasiewicz, Jakub M. (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Wobec odmowy transkrypcji zagranicznych akt urodzenia dzieci pochodzących prawnie od rodziców tej samej płci aktualne staje się pytanie o możliwość wydania takim dzieciom polskiego dokumentu tożsamości, a co za tym idzie, skutecznej realizacji praw wynikających z obywatelstwa. Celem artykułu jest analiza obowiązującego stanu prawnego oraz wątpliwości z tym związane. Należy przy tym wskazać, że de lege lata możliwe jest uzyskanie dokumentu tożsamości przez dzieci znajdujące się w opisywanej sytuacji, jednak przepisy poszczególnych ustaw oraz przepisy wykonawcze utrudniają proces uzyskania dokumentu tożsamości.