SKARGA NADZWYCZAJNA W SPRAWACH KARNYCH NA DECYZJĘ KOŃCZĄCĄ POSTĘPOWANIE I JEJ DOPUSZCZALNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE POSTANOWIENIA SN Z 27 MAJA 2021 R., I NSNK 11/20 - Marcinkowska, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Przedmiotem artykułu jest możliwość wniesienia skargi nadzwyczajnej na decyzję sądu kończącą postępowanie w sprawach karnych. Omawiana instytucja wprowadzona została ustawą z 8 grudnia 2017 r. o Sądzie Najwyższym jako nowe rozwiązanie. W artykule dokonano analizy postanowienia Sądu Najwyższego z 27 maja 2021 r., I NSNk 11/20. Porównano, jak orzecznictwo rozumie znaczenie decyzji kończącej postępowanie na przykładzie kasacji i skargi nadzwyczajnej. Autor wykazał, że decyzja Sądu Najwyższego stała w sprzeczności z dotychczasowym orzecznictwem.