KSIĄDZ STANISŁAW PŁODZIEŃ I JEGO „RZYMSKI PROCES CYWILNY” (BU KUL, RKPS 1443A) - Jońca, Maciej (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Wśród niepublikowanych materiałów pozostawionych przez lubelskiego profesora prawa rzymskiego, ks. Stanisława Płodzienia, znajduje się rękopis zatytułowany Rzymski proces cywilny. Dzieło powstało w latach 50. ubiegłego wieku. Jest to skrypt dla studentów, który został przygotowany w celach dydaktycznych. W formie przechowywanej w Bibliotece Uniwersyteckiej KUL nie nadawał się i nie nadaje się do wydania drukiem. Stanowi natomiast ciekawy materiał do badań, gdyż zagadnienia związane z historią i przebiegiem rzymskiego procesu cywilnego nie cieszyły się dotychczas w polskiej literaturze „romanistycznej” zbyt dużą popularnością.