PRÓBA WYKORZYSTANIA PRAWA RZYMSKIEGO W MIĘDZYWOJENNEJ KODYFIKACJI PRAWA CYWILNEGO? IGNACY KOSCHEMBAHR-ŁYSKOWSKI I „KONCEPCJA PODSTAWOWA PRAWA ZOBOWIĄZAŃ” - Nancka, Grzegorz (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Jednym z ważniejszych zadań w dziedzinie kodyfikacji w międzywojennej Polsce było przygotowanie kodeksu zobowiązań. Zanim doszło do uchwalenia jego ostatecznego tekstu, powstawały liczne projekty cząstkowe. Jednym z nich był projekt I. Koschembahra-Łyskowskiego z 1925 r., który zawierał propozycję regulacji 17 artykułów. Interesujące jest, jakie rozwiązania zostały zawarte przez uczonego w jego treści i co stanowiło inspirację przy ich tworzeniu. Szczególnie ciekawi, jaką rolę w powstaniu projektu odegrało prawo rzymskie, zważywszy, że I. Koschembahr-Łyskowski był jednym z bardziej znanych romanistów przełomu XIX i XX w. Niniejszy artykuł ma na celu udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy „koncepcja podstawowa prawa zobowiązań” stanowiła udaną próbę wykorzystania źródeł prawa rzymskiego w międzywojennej kodyfikacji prawa w Polsce.