Z ORGANIZACJI I DZIAŁALNOŚCI SĄDU SPECJALNEGO W KIELCACH (SONDERGERICHT KIELCE) (1939-1945) - Graczyk, Konrad (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Artykuł dotyczy organizacji i działalności Sądu Specjalnego w Kielcach (Sondergericht Kielce) w latach 1939-1945, tj. jednego z niemieckich sądów specjalnych funkcjonujących na obszarze Generalnego Gubernatorstwa. Podjęcie tego tematu jest uzasadnione brakiem nawet fragmentarycznych ustaleń. W związku z tym celem badań było poczynienie podstawowych ustaleń: jakiego rodzaju sprawy były rozpatrywane przez Sondergericht; oskarżeni jakiej narodowości przeważali; na jakie kary byli skazywani; czy i w jakich sprawach orzekano karę śmierci; kto kierował pracami Sondergerichtu, jacy sędziowie byli jego członkami i jacy prokuratorzy brali udział w rozprawach przed Sondergerichtem, skąd pochodzili prawnicy zaangażowani w prace Sondergerichtu, czy jego orzeczenia były wzruszane na drodze nadzwyczajnych środków prawnych. Podstawę źródłową rozważań stanowią archiwalia, literatura oraz prasa. Na tej podstawie poczyniono oryginalne, nieznane dotychczas ustalenia dotyczące Sądu Specjalnego w Kielcach.