WIESŁAW MOSSAKOWSKI – PRAWO RZYMSKIE – MIKOŁAJ KOPERNIK. O INTUICJI BADAWCZEJ I PODEJMOWANIU TYLKO WAŻNYCH TEMATóW - Longchamps de Bérier, Franciszek (Zeszyty Prawnicze, 2023)
„Mikołaj Kopernik był znawcą rzymskiego prawa cywilnego” – pisał w 2001 r. Wiesław Mossakowski. Bardzo chciał w to wierzyć. Odkrycia i ustalenia ostatniej dekady rzuciły nowe światło na poszukiwania w zakresie działalności Kopernika jako prawnika. Był on bowiem typowym in-house counsel – prawnikiem praktykiem w służbie kapituły katedralnej, do której należał w Księstwie Warmińskim. Artykuł W. Mossakowskiego w znacznej mierze się zdezaktualizował, ale niektóre jego intuicje zostały potwierdzone. Publikując go, niemało ryzykował. Nawet śmieszność. Okazał się wizjonerem.