ROZDZIAŁ 104 'LEX COLONIAE GENETIVAE IULIAE'– PRÓBA REKONSTRUKCJI PROCEDURY ZAŁOŻENIA KOLONII - Jurewicz, Aldona Rita (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Artykuł poświęcony jest próbie analizy procedury deductio coloniae Genetivae Iuliae w świetle informacji zawartych w jej statucie. Autorka stara się ustalić, czy na podstawie cap. 104 możliwa jest rekonstrukcja przebiegu założenia kolonii. Podstawowym problemem jest to, czy w świetle lakonicznej informacji z cap. 104 można zrekonstruować spójny obraz ówczesnych wydarzeń. Analiza uzupełniona jest o informacje na temat aktualnej sytuacji politycznej w Rzymie.