CYBERBEZPIECZEŃSTWO W ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ – ASPEKTY PRAWNE - Brzostek, Agnieszka (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Sektor administracji publicznej jest wymieniany w raportach Agencji UE do spraw Cyberbezpieczeństwa jako najczęściej atakowany. Liczba zgłaszanych incydentów ciągle rośnie. Pandemia COVID-19 i co za tym idzie – upowszechnienie świadczenia pracy w formie zdalnej oraz wojna na Ukrainie realnie wzmacniają to zagrożenie. Tym bardziej że hakerzy na wielką skalę stosują złośliwe oprogramowania, szczególnie takie, jak ransomware, malware, zagrożenia związane z socjotechniką czy odmowa dostępu do danych. Unia Europejska jest świadoma zagrożeń dla cyberbezpieczeństwa, stąd Parlament przyjął nową dyrektywę w sprawie środków na rzecz wspólnego wysokiego poziomu cyberbezpieczeństwa w całej UE, w tym ochrony istotnych sektorów, takich jak między innymi administracja publiczna.