‘WHOLE OF GOVERNMENT’ ORAZ ‘WHOLE OF SOCIETY’ – SKUTECZNE DZIAŁANIA W BUDOWANIU ŚWIADOMOŚCI I ODPORNOŚCI SPOŁECZEŃSTWA NA ZAGROŻENIA W PRZESTRZENI INFORMACYJNEJ – PRZECIWDZIAŁANIE DEZINFORMACJI W POLSCE - Łukaszuk, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Oddziaływanie zagrożeń w przestrzeni informacyjnej związanych z dezinformacją nigdy dotąd nie miało takiej skali i znaczenia. Przeciwdziałanie tym zagrożeniom wymaga systemowego i wieloaspektowego podejścia, opartego na szerokiej edukacji, skutecznych regulacjach prawnych i koordynacji działań w ramach struktur państwowych oraz instytucji i organizacji spoza nich. Koncepcja podejścia całego rządu (WGA) i całego społeczeństwa (WoS) zakłada podejmowanie wspólnych działań przez różne podmioty, w celu sprostania złożonym wyzwaniom odnoszących się do zjawiska dezinformacji i zapewnienia kompleksowych rozwiązań, zdefiniowanych problemów w szerokiej skali. Kryzys związany zarówno z pandemią COVID-19, jak i trwającą wojną na Ukrainie jednoznacznie wskazuje, że tylko współdziałanie wielu podmiotów i na wielu płaszczyznach daje możliwość stworzenia odpowiednich zasobów i zdolności, aby skutecznie budować świadomość i odporność społeczeństwa w tej przestrzeni i przeciwdziałać dezinformacji.