UDZIAŁ OBROŃCY W PRZESŁUCHANIU BIEGŁEGO - Koczur, Joanna (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest omówienie kwestii udziału obrońcy w czynności przesłuchania biegłego w trakcie rozprawy. Obrońca – jako „kontroler jakości” materiału dowodowego w procesie karnym – powinien każdorazowo aktywnie uczestniczyć w czynności przesłuchania biegłego podczas rozprawy. Po wnikliwej analizie pisemnej opinii biegłego może on – poprzez odpowiednio dobrane pytania skierowane w toku rozprawy do biegłego – przyczynić się między innymi do zdyskredytowania nieprawidłowo (błędnie) wydanej na niekorzyść klienta opinii, a równocześnie do zwiększenia efektywności wykorzystania dowodu z opinii biegłego w procesie karnym oraz do należytej oceny tego dowodu przez decydentów procesowych.