NIEJAWNE POSTĘPOWANIA SĄDOWOADMINISTRACYJNE W DOBIE PANDEMII COVID-19 A REALIZACJA PRAWA DO SĄDU - Smarż, Joanna (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Zasada jawności postępowania sądowego, gwarantowana konstytucyjnie, jako element prawa do sądu, jest jedną z podstawowych zasad demokratycznego państwa prawa. Niestety pandemia COVID-19 zdestabilizowała funkcjonowanie organów wymiaru sprawiedliwości oraz wymagała podjęcia pilnych decyzji wpływających na ich funkcjonowanie. Początkowo zawieszono bowiem rozpatrywanie spraw, z wyjątkiem spraw pilnych. Z czasem zaś wprowadzono możliwość rozpoznania spraw administracyjnych na posiedzeniu niejawnym. Nowe rozwiązania istotnie modyfikują dotychczasowe zasady rozpoznawania spraw administracyjnych, rozszerzając zakres sytuacji dopuszczających rozpoznanie sprawy na posiedzeniu niejawnym, wykluczając jawność zewnętrzną i ograniczając jawność wewnętrzną. Rozwiązania te, mimo że miały zapewnić ciągłość działania sądów administracyjnych, rodzą pytania o zapewnienie realizacji prawa do sądu.