OD KRYZYSU DO INNOWACJI – ROLA ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ W ROZWIĄZYWANIU WYZWAŃ WYNIKAJĄCYCH ZE WSPÓŁCZESNYCH ZAGROŻEŃ - Piotrowska, Aldona (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy zagrożenia i kryzysy, z którymi musiała mierzyć się administracja, wpływały na powstawanie innowacji, które mogą budować odporność. Kryzys może być szansą rozwojową, gdyż innowacje w administracji publicznej wpływają na metody administrowania, instrumentarium, którym dysponuje, strukturę organizacyjną, układ kompetencji. Poszczególne organy pełnią w czterofazowym procesie rozwoju sytuacji kryzysowej różną rolę, ponieważ realizują różne zadania. Wdrażanie innowacji w administracji publicznej jest także uwarunkowane zasadami działania administracji (zasada praworządności, zasada subsydiarności, zasada proporcjonalności) i jej prawnymi formami działania. Inaczej kwestia ryzyka, zarządzania nim, reagowania na sytuacje kryzysowe oraz tworzenie innowacji będą postrzegane w przypadku zadań związanych z bezpieczeństwem publicznym i zagrożeniami fizycznymi, inaczej w przypadku zagrożenia klimatycznego, energetycznego czy kryzysu na rynku finansowym. Identyfikacja zagrożeń i odpowiednie zarządzanie ryzykiem pozwalają administracji publicznej, jako organizacji samouczącej, na przewidywanie, zapobieganie i minimalizowanie negatywnych skutków.