INTEGRACJA CUDZOZIEMCÓW JAKO PRZEDMIOT REGULACJI PRAWNEJ – WYZWANIA SAMORZĄDOWE - Narożniak, Agnieszka; Princ, Marcin (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Przedmiotem rozważań w niniejszym artykule są prawne aspekty integracji cudzoziemców. Rozważania, z uwagi na wymogi wydawnicze, zostały zawężone do wątków samorządowych. Bliskość jednostek samorządu terytorialnego do człowieka sprawia, że konieczności podjęcia działań integracyjnych trzeba upatrywać przede wszystkim w tym obszarze. Autorzy rekomendują zatem konkretne rozwiązania, które mogłyby stanowić ramy prawne systemowych działań integracyjnych. Fundamentem dla ich stworzenia są główne wartości i zasady prawne obecne w polskim systemie prawnym oraz założenie o rozumieniu integracji jako procesu angażującego zarówno migrantów, jak i społeczność lokalną. Autorzy proponują w szczególności, aby zadania związane z integracją cudzoziemców były wpisane w zakres zadań wszystkich jednostek samorządu terytorialnego, upatrując w tym szansę na pełniejsze wykorzystanie korzyści płynących z integracji.