ZASADY UDZIELANIA OPIEKI ZDROWOTNEJ UCHODŹCOM Z UKRAINY - Zieliński, Grzegorz (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Wojna na Ukrainie spowodowała podjęcie działań legislacyjnych zmierzających do uregulowania sytuacji prawnej uciekających przed nią ludzi. Z licznymi trudnościami zmagają się nie tylko obywatele Ukrainy przybywający do Polski, lecz także podmioty lecznicze oraz przedstawiciele zawodów medycznych. Polski parlament szybko uchwalił przepisy ustawy z 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konﬂiktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Przedmiotem artykułu jest przedstawienie kwestii prawa do opieki zdrowotnej dla uchodźców z Ukrainy w Polsce. Celem jest także pomoc we właściwym zrozumieniu przepisów prawa, by skutecznie przyjmować i udzielać pomocy medycznej obywatelom Ukrainy w związku z wojną na terytorium tego państwa.