SPRAWA POMOCY FINANSOWEJ Z FUNDUSZU KULTURY NARODOWEJ DLA PRZEBYWAJĄCEGO NA EMIGRACJI ADOLFA BERGERA W KORESPONDENCJI MIĘDZY OSKAREM HALECKIM A JANEM HULEWICZEM (1942-1944) - Wiaderna-Kuśnierz, Renata (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W artykule przedstawiona została sprawa pomocy finansowej uzyskanej z Funduszu Kultury Narodowej, działającego przy Ministerstwie Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego na Obczyźnie, o jaką starał się w pierwszych latach po przybyciu do Ameryki Adolf Berger, dyplomata i prawnik, specjalista w zakresie prawa rzymskiego, bizantynolog. W artykule przytoczono korespondencję z lat 1942-1944 między Oskarem Haleckim, dyrektorem Polskiego Instytutu Naukowego w Nowym Jorku a J. Hulewiczem, ówczesnym kierownikiem Funduszu Kultury Narodowej, w której poruszono kwestię przyznania subwencji dla Adolfa Bergera. Okazją do przypomnienia nieznanych faktów z jego życia jest mijająca w ubiegłym roku 140-ta rocznica jego urodzin i 60-ta rocznica jego śmierci. Artykuł powstał na bazie niepublikowanych jak dotąd archiwaliów znalezionych Instytucie Polskim i Muzeum gen. Sikorskiego w Londynie, Polskim Instytucie Naukowym w Ameryce oraz Nowojorskiej Bibliotece Publicznej.