ZMIANY W SEKTORZE TRANSPORTU KOLEJOWEGO NA RZECZ REALIZACJI CELÓW POLITYKI KLIMATYCZNEJ UNII EUROPEJSKIEJ - Dobaczewska, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Europejski Zielony Ład” jest głównym dokumentem o charakterze strategicznym Unii Europejskiej w odniesieniu do realizacji celów polityki klimatycznej i zrównoważonego rozwoju. Zakłada on między innymi redukcję emisji gazów cieplarnianych o 90% do 2050 r. w sektorze transportu, głównie za sprawą włączenia transportu drogowego i morskiego do systemu handlu prawami do emisji CO2, w którym wcześniej już funkcjonował transport kolejowy. Wyrównanie warunków konkurencji pomiędzy różnymi rodzajami transportu i popularyzacja transportu kolejowego wymagają wielorakich i jednoczesnych działań prawodawcy, organów publicznych różnych szczebli, zarządców infrastruktury transportowej, instytucji finansowych i inwestorów prywatnych. Ich starania powinny być ukierunkowane na zmiany w przepisach dotyczących zagospodarowania przestrzennego, prowadzenia inwestycji infrastrukturalnych, finansowania badań oraz inwestycji, digitalizacji systemów operacyjnych, pozwalających łącznie rozbudować i unowocześnić usługi transportu kolejowego oraz dokonać zmiany nawyków transportowych obywateli. Wyzwaniem zdają się procedury planistyczne, inwestycyjne i brak dostatecznych środków finansowych na ich terminową realizację. W rozwiązaniu tych problemów ważną rolę do odegrania mają organy administracji publicznej.