WSPARCIE PRZEZ SAMORZĄD REGIONALNY ZADAŃ ZWIĄZANYCH Z NAPŁYWEM UCHODŹCÓW WOJENNYCH Z UKRAINY NA PRZYKŁADZIE MAŁOPOLSKIEJ TARCZY HUMANITARNEJ - Olech, Jakub (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Artykuł jest poświęcony opracowanej przez samorząd województwa małopolskiego Małopolskiej Tarczy Humanitarnej, która jest instrumentem pomocy uchodźcom z Ukrainy. Oprócz charakterystyki „Tarczy” autor próbuje dokonać oceny jej elementów, by odpowiedzieć na pytanie o sens jej istnienia. Próbuje także scharakteryzować sposób postępowania samorządu regionalnego w obliczu nowego, niespotykanego dotąd kryzysu.