GENEZA I KSZTAŁTOWANIE SIĘ ZASADY DOMNIEMANIA NIEWINNOŚCI W RZYMSKIM PROCESIE KARNYM - Chmiel, Andrzej (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Niniejsza publikacja została poświęcona genezie oraz etapom kształtowania się gwarancji procesowych zasady domniemania niewinności oskarżonego w historycznym rozwoju rzymskiego postępowania karnego. Przedstawiono, jaką ewolucję przeszedł wykształcony w okresie republiki w drodze praktyki procesowej zwyczaj przekazywania wątpliwych spraw sądownictwu ludowemu, który następnie w czasach cesarstwa za sprawą prawotwórczej aktywności cesarzy, jako postulat sprzyjania słabszej pozycji oskarżonego, został ubrany w ramy normy prawnej i przyjął postać konkretnych reguł i gwarancji procesowych, odzwierciedlających w swej treści istotę współczesnego rozumienia tej zasady.