KILKA UWAG O KORUPCJI JAKO JEDNEJ Z POSTACI PATOLOGII ORGANIZACYJNYCH ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ - Barczewska-Dziobek, Agata (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Opracowanie ma na celu zwrócenie uwagi na problematykę istnienia rozlicznych tzw. patologii organizacyjnych w obrębie administracji publicznej, jak też stanowi próbę wskazania wymiaru i skali jednej z ich postaci, jaką jest korupcja. Korupcja jako zjawisko powszechne i jednocześnie złożone poddawane winno być ciągłej obserwacji i badaniu w celu formułowania skutecznych narzędzi przeciwdziałania. Jednym z nich są systemowe akty polityki w zakresie zwalczania zjawiska korupcji w administracji publicznej, na podstawie których winny być podejmowane działania mające w konsekwencji ograniczyć ten rodzaj patologii. Jednakże, jak wskazuje praktyka – nie zostały one w ostatnich latach wdrażane, czego skutkiem jest ciągle wysoki poziom korupcji w Polsce.