ZAGROŻENIA I KIERUNKI ZMIAN POLSKIEGO ŁADU - Kobylski, Piotr (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W literaturze przedmiotu od lat postuluje się stworzenie przyjaznego i dogodnego systemu podatkowego. W ten sposób byłoby to korzystne zarówno dla podatników, jak i dla budżetu państwa, ponieważ odpowiednie warunki płatności upraszczają zapłatę podatków, powiększając zasoby podatkowe. Polski Ład miał stać się odpowiedzią prawodawcy na liczne mankamenty dotychczasowego systemu podatkowego. W obliczu poczynionych zmian w systemie podatkowym nie sposób nie zauważyć, że założenia Polskiego Ładu były nierealne, niepoparte konkretami, ograniczono się bowiem do ogólnikowych sformułowań. W ten sposób zdecydowano się na wprowadzenie Polskiego Ładu 2.0, który miał wyeliminować te wypaczenia. Niniejsza inicjatywa również wzbudziła niepokój wśród podatników. Na tle powyższych uwag należy się zastanowić, czy podjęte działania przez ustawodawcę pozwoliły na stworzenie właściwie funkcjonującego modelu systemu podatkowego. Głównym zamierzeniem badawczym jest charakterystyka tego, jaki wpływ mają wymienione powyżej regulacje prawne dla ustalenia zakresu ich oddziaływania na system podatkowy. Celem opracowania jest zatem wskazanie, w jakim zakresie i na jakiej podstawie prawodawca założył, że wypracowane rozwiązania prawne zadecydują o dobrze funkcjonującym modelu systemu podatkowego.