UCHWAŁA W SPRAWIE WSTRZYMANIA REALIZACJI PRZEDSIĘWZIĘCIA – ASPEKTY USTROJOWE I PROCEDURALNE - Pierzchała, Ewa (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Zasadniczym celem niniejszego opracowania jest analiza prawnej formy działania organu stanowiącego gminy w przedmiocie wstrzymania wykonaniaprzedsięwzięcia, o którym mowa w ustawie z 20 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych, ze szczególnym uwzględnieniem trybu prowadzącego do zmaterializowania się woli organu. Poruszane zagadnienie skoncentrowane jest wokół problemów związanych z inicjatywą uchwałodawczą wobec tego aktu oraz przedmiotowym aspektem powiązania go z uchwałą w sprawie wieloletniej prognozy finansowej. Istnieje bowiem prawna możliwość stanowienia o realizacji przedsięwzięć w dwóch różnych aktach prawnych, przy czym nie ma wyraźnie określonego obowiązku, aby organy stanowiące zadbały o spójną treść tych aktów. Może wobec tego dojść do trudnej sytuacji powodującej negatywne konsekwencje dla jednostki samorządu terytorialnego w wymiarze finansowym. Opracowanie stanowi próbę wskazania najistotniejszych problemów w tym obszarze wraz z propozycją rozwiązania lub niedopuszczenia do ich zaistnienia.