MIĘDZY OCHRONĄ ŚRODOWISKA A OCHRONĄ WŁASNOŚCI W GOSPODAROWANIU PRZESTRZENIĄ NA POZIOMIE LOKALNYM - Sachanbińska-Dobrzyńska, Olga (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Kryzys klimatyczny stanowi podstawę pogłębionej dyskusji nad skutecznymi rozwiązaniami służącymi ochronie środowiska. Akcentowanie w dyskursie prawniczym wyłącznie konieczności ochrony środowiska może jednak stwarzać zagrożenie umniejszeniem znaczenia własności prywatnej. Należy zatem poszukiwać ram prawnych dla obiektywnej i rzetelnej kontroli zakazów i ograniczeń wprowadzanych pod tym hasłem przez organy administracji publicznej. Niniejsze opracowanie stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o warunki oraz granice ingerencji w prawo własności przez lokalne instrumenty gospodarowania przestrzenią w zakresie ochrony środowiska. Zaprezentowane zostaną determinanty proporcjonalności naruszeń prawa własności, znaczenie zasad wykładni in dubio pro libertate oraz in dubio pro natura, a także problemy prawne związane z opracowaniami ekofzjografcznymi oraz z uchwałami rady gminy wprowadzającymi formy ochrony przyrody. W końcowej części podsumowane zostaną postulaty de lege oraz de sententia ferenda.