OCHRONA TAJEMNICY PRZEDSIĘBIORSTWA NA GRUNCIE REGULACJI KODEKSU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO – UWAGI ‘DE LEGE LATA’ I ‘DE LEGE FERENDA - Trzciński, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Celem artykułu jest analiza dopuszczalności i sposobu ochrony tajemnicy przedsiębiorstwa na gruncie kodeksu postępowania administracyjnego. Mimo obszernej regulacji tajemnicy przedsiębiorstwa, zarówno w systemie prawa polskiego, jak i europejskiego, kwestia ta nie została podjęta przez polskiego ustawodawcę w odniesieniu do postępowania ogólnoadministracyjnego. Konieczne do ustalenia potencjalnej ochrony jest odwołanie się do wykładni systemowej i celowościowej przepisów kodeksu postępowania administracyjnego. W tym celu autor stara się określić przedmiot i zakres takiej ochrony, rozważając równocześnie celowość wyróżnienia, obok tajemnicy przedsiębiorstwa, pojęcia tajemnicy przedsiębiorcy. Przedstawione zostały źródła ochrony tajemnicy przedsiębiorstwa na gruncie kodeksu postępowania administracyjnego. Zdaniem autora, popartego poglądami doktryny i orzecznictwem sądowoadministracyjnym, taka ochrona wynika przede wszystkim z art. 74 (wyłączenie dostępu do akt sprawy) k.p.a. stosowanego w związku z relewantnymi przepisami Konstytucji RP. Ponadto, ochronę tajemnicy przedsiębiorstwa wyprowadzić można także z art. 31 (prawa organizacji społecznej) i 83 (rozprawa administracyjna) k.p.a.