Romanista ‘honoris causa’. Uwagi na marginesie monografi Piotra Bilińskiego, Adam Vetulani (1901-1976). Historyk prawa polskiego i kanonicznego, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2023, ss. 414 - Jońca, Maciej (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W roku 2023 na rynku polskim ukazała się naukowa biografa Adama Vetulaniego, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego i jednego z najwybitniejszych polskich historyków prawa XX w. Jej autor Piotr Biliński nadał mu w tytule przydomek: „historyk prawa polskiego i kanonicznego”. Prezentowany artykuł ma charakter suplementu i zarazem kompendium dla uczonych zajmujących się prawem rzymskim. Celem moim jest pokazanie znacznego wkładu Adama Vetulaniego w badania nad historią prawa rzymskiego (zwłaszcza w okresie średniowiecza) oraz w jego popularyzację.