PRZESŁANKI ZASTOSOWANIA ULGI Z TYTUŁU DAROWIZNY NA CELE KULTU RELIGIJNEGO. GLOSA KRYTYCZNA DO WYROKU NACZELNEGO SĄDU ADMINISTRACYJNEGO Z 20 KWIETNIA 2022 R., II FSK 709/20 - Namieciński, Bartosz (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Niniejsza glosa odnosi się do problematyki przesłanek koniecznych do zastosowania ulgi z tytułu darowizny na cele kultu religijnego w podatku dochodowym od osób fizycznych. W treści przedstawionej glosy wskazano, że problematyka ta stanowi nie tylko ważną, ale i sporną konstrukcję prawną. Głównym celem badawczym opracowania jest weryfikacja i ocena obecnie obowiązujących regulacji prawnych związanych z zastosowaniem tej ulgi. W artykule krytyce poddano rozważania Naczelnego Sądu Administracyjnego. Stanowisko sądu nie zasługuje na aprobatę, wymaga bowiem od podatnika do zastosowania ulgi, spełnienia dodatkowej przesłanki niewymienionej wprost w przepisach ustawy podatkowej. Potwierdza to nie tylko wykładnia wskazanych przepisów, lecz także przedstawione stanowiska doktryny i judykatury, z którymi glosowane orzeczenie jest niezgodne. W konsekwencji wyrok ten zakłada błędną, rozszerzającą wykładnię przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W opracowaniu zastosowano przede wszystkim metodę case study, uzupełnioną o metodę dogmatyczną. Analizie poddano obecnie obowiązujące ustawodawstwo polskie w dziedzinie prawnopodatkowej dotyczącej zastosowania ulgi z tytułu darowizny na cele kultu religijnego. Ponadto analizą objęto orzecznictwo sądów polskich oraz poglądy doktryny przedmiotu.