NIEUCZCIWE PRAKTYKI PROSUMENTÓW ENERGII ODNAWIALNEJ Z PERSPEKTYWY PUBLICZNOPRAWNEJ - Dębowski, Michał Jerzy (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Kontrole u prosumentów energii odnawialnej wykryły liczne nieprawidłowości. Przedmiotem artykułu jest ich ocena publicznoprawna. Zwiększanie mocy zainstalowanej przez prosumenta może stanowić delikt administracyjny, wykroczenie i zarazem stadium realizacji przestępstwa oszustwa. Modyfikacje ustawień falowników co do zasady nie pociągają za sobą sankcji publicznoprawnych. Samo rozplombowanie licznika bez zgody operatora jest wykroczeniem. Dokonywanie bezprawnych zmian w układach pomiarowych stanowi stadium realizacji przestępstwa oszustwa.