WSTRZYMANIE WYKONANIA OSTATECZNEGO ROZKAZU PERSONALNEGO O ZWOLNIENIU POLICJANTA ZE SŁUŻBY W POLICJI – WYBRANE ZAGADNIENIA - Gacek, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł został w całości poświęcony problematyce związanej z wstrzymaniem wykonania ostatecznego rozkazu personalnego o zwolnieniu policjanta ze służby w Policji. Uprawnienie w tym przedmiocie posiada nie tylko organ, który wydał kwestionowaną decyzję, lecz także sąd administracyjny. Każde z tych uprawnień może być stosowane przez organ albo sąd w określonym czasie, po zaistnieniu konkretnych przesłanek materializujących to uprawnienie. Warunkiem możliwości skorzystania z tego instrumentu prawnego jest skuteczne wniesienie skargi. Uprawniony podmiot może natomiast wstrzymać wykonanie decyzji wyłącznie w sytuacji, gdy decyzja w dniu rozpoznania stosowanego wniosku nie została jeszcze wykonana.