TELEMEDYCYNA W PRAWIE POLSKIM I KILKA UWAG NA TLE PRAWA UNIJNEGO - Kaczan, Damian (Zeszyty Prawnicze, 2017)
Streszczenie Artykuł poświęcony jest problemowi legalności oraz reżimu wykorzystywania w medycynie środków porozumiewania się i przesyłu danych na odległość. Praca podzielona została na pięć punktów. Pierwszy punkt zawiera uwagi wprowadzające. Podjęto w nim próbę zdefiniowania pojęcia telemedycyny oraz przedstawiono praktyczną doniosłość tego zjawiska. Drugi punkt poświęcony został zmianom polskiego prawa dokonanym w 2015 r., relewantnym dla przedmiotowej materii. W trzecim punkcie przedstawiono zasady zgodnego z prawem stosowania telemedycyny w prawie polskim. W czwartym punkcie wskazano przepisy prawa Unii Europejskiej najważniejsze dla podmiotu zamierzającego świadczyć usługi telemedyczne w innym państwie członkowskim niż państwo jego przedsiębiorstwa. W ostatnim punkcie autor dokonuje podsumowania i oceny obecnego stanu prawnego w kontekście wybranej materii.