WADLIWOŚĆ PRAWA MIEJSCOWEGO NA PRZYKŁADZIE UCHWAŁ O DOTACJACH ZWIĄZANYCH Z OPIEKĄ NAD DZIEĆMI - Zwolak, Sławomir (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Analiza wydawanych przez organy samorządu terytorialnego żłobkowych uchwał dotacyjnych dotyczących opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, prowadzi do konstatacji, że niejednokrotnie podczas weryfikacji uchwał pojawia się problem ich wadliwości, powodujących naruszenie standardów poprawnej legislacji. Główną przyczyną tego stanu rzeczy, jest ogólny charakter normy delegacyjnej, który przedkłada się na szeroką interpretację zasad ustalania dotacji. Mając na uwadze ograniczoną swobodę legislacyjną jednostek samorządu terytorialnego w stanowieniu prawa, zaleca się ogólnie, aby organy samorządowe stanowiły akty prawa miejscowego w granicach legalizmu, nie przekraczając upoważnień ustawowych. Jednocześnie organy te powinny wypełnić wszystkie elementy delegacji ustawowej w podejmowanym akcie prawa miejscowego.