‘STATUTORY INSTRUMENT’ ORAZ ROZPORZĄDZENIE – AKTY WYKONAWCZE W POLSKIM I BRYTYJSKIM PORZĄDKU PRAWNYM W UJĘCIU PORÓWNAWCZYM - Gontarz-Dobrowolska, Marta (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł podejmuje problematykę aktów wykonawczych wydawanych przez rząd na tle porównawczym w Rzeczypospolitej Polskiej i Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. W artykule przedstawiono przyjęte rozwiązania w zakresie miejsca aktów wykonawczych w hierarchii źródeł prawa, jak również ich rodzaje i kompetencje do ich stanowienia. Rozważania artykułu skupiają się na statutory instruments oraz rozporządzeniach także w celu analizy pozycji ustrojowej rządów i posiadanego wpływu na stanowienie prawa w obu państwach. Publikacja zwraca uwagę na dostrzeżoną w doktrynie problematykę zbyt wąskiego przyznania kompetencji co do stanowienia prawa na rzecz Rady Ministrów w Konstytucji RP z 1997 r., prezentując rozwiązania przyjęte w brytyjskim porządku prawnym, które mogą posłużyć jako punkt odniesienia w poszukiwaniu odmiennego sposobu regulacji.