Radbruch dla romanistów. Reﬂeksje na marginesie monografi G. Radbrucha, Wstęp do prawoznawstwa, przeł. C. Znamierowski, oprac. J. Zajadło, Sopot: Wydawnictwo Arche, 2024, ss. 241. - Jońca, Maciej (Zeszyty Prawnicze, 2025)
W 2024 r. ukazało się drugie wydanie polskiego przekładu monografii Gustava Radbrucha Wprowadzenie do prawoznawstwa (Einführung in die Rechtswissenschaf). Wydarzenie to stanowi okazję do ponownej analizy „pozytywistycznego” spojrzenia autora na prawo rzymskie. Nie bez powodu, gdyż Radbruch kilkakrotnie odwołuje się w swym dziele do ius Romanum. Raczej nie jest jego sympatykiem (pokazuje swoją niechęć zwłaszcza do spuścizny szkoły historycznej Savigny’ego), ale dostrzega też zasługi antycznych rozwiązań w procesie kształtowania się nowożytnego prawa niemieckiego. Ze względu na wyrazistość poglądów i oryginalność powinna zainteresować szczególnie polskich badaczy prawa rzymskiego.