MIĘDZY PRAWEM, LITERATURĄ A PRZEKŁADEM. KILKA UWAG NA TEMAT PRZEKŁADU WALIJSKIEGO ŚREDNIOWIECZNEGO PRAWA NA PRZYKŁADZIE KOLEKCJI ‘MABINOGION’ - Jaworska, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł omawia wybrane strategie tłumaczeniowe dotyczące prawa walijskiego na przykładzie Mabinogion, zbioru opowiadań o ustnej proweniencji, które zostały spisane w okresie średniowiecza. Na łamach pracy pokazane zostały wybrane problemy przekładu pojęć walijskich na język angielski. Zgromadzone przykłady dokumentują różne techniki zastosowane przez tłumaczy. Starsze anglojęzyczne wersje faworyzują archaizację i udomowienie; w nowych obserwujemy tendencję do zachowania kultury walijskiej.