O CEREMONIALE ROZPRAW SĄDOWYCH W DWUDZIESTOLECIU MIĘDZYWOJENNYM W POLSCE - Szczygieł, Tomasz (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Okres międzywojenny był dla polskiego wymiaru sprawiedliwości szczególnym momentem w historii. Nie tylko bowiem był to czas kształtowania się podwalin aktualnego systemu prawnego, lecz także początek budowania autorytetu i zaufania do odrodzonego państwa w wymierzaniu sprawiedliwości. Po ponad wieku niebytu nie było to zadanie łatwe, tym bardziej że funkcjonowanie zaborczych organów w tej materii kojarzyło się negatywnie. W artykule omówiono ówcześnie obowiązujące przepisy dotyczące przebiegu postępowań sądowych w sprawach karnych, cywilnych, administracyjnych i wojskowych, a mające wpływ na ich oprawę zewnętrzną. W tym celu przedstawiona została ewolucja w podejściu do stroju uczestników postępowań sądowych. Omówione zostały także kwestie organizacyjne rozpraw sądowych, w tym zagadnienia wystroju sal sądowych oraz porządku przebiegu rozpraw. W pracy uwypuklona została także problematyka formy składania przysięgi (zapewnienia) jako elementu ówczesnych postępowań dowodowych, z uwzględnieniem aspektu religijnego oraz wykorzystywanych rekwizytów przy jej odbieraniu. Przeprowadzone w artykule analizy miały przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, czy forma ówczesnych postępowań sądowych przybierała wręcz ceremonialny charakter oraz jaki ewentualnie przyświecał im cel.