ROLA OBROŃCY W POSTĘPOWANIU MEDIACYJNYM - Bluszcz, Diana (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Specyfika mediacji karnej wynika między innymi z tego, że jest to postępowanie pozaprocesowe, stanowiące część procesu karnego. Odbywa się pomiędzy pokrzywdzonym a oskarżonym, co wpływa na jej przebieg oraz rezultaty, które można uzyskać w toku postępowania. Z tego względu specyficzna jest również rola uczestników postępowania mediacyjnego. W tym przede wszystkim obrońcy, który w postępowaniu karnym pełni niezwykle istotną rolę. Obrońca w toku postępowania karnego działa w szeroko pojętym interesie oskarżonego i może podejmować czynności wyłącznie na jego korzyść. Jednakże w żadnym z dotychczasowych opracowań nie sprecyzowano roli obrońcy w postępowaniu mediacyjnym, nie określono, jakie czynności powinien podejmować oraz w jakim zakresie może wspierać oskarżonego podczas spotkania mediacyjnego. W konsekwencji celem artykułu jest ustalenie roli obrońcy w postępowaniu mediacyjnym