‘LET’S PLAY’ A PRAWO AUTORSKIE - Stanik, Mariusz (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie pojęcia „let’s playów”, genezy tego zjawiska, charakterystyki i rodzajów nagrań kwalifikowanych jako „let’s playe”, a następnie analiza tego rodzaju nagrań w świetle przepisów regulujących ochronę prawnoautorską gier komputerowych. W artykule zwrócono uwagę na problemy z jednoznacznym określeniem charakteru prawnoautorskiego gry komputerowej, omówiono zasady korzystania z tzw. prawa cytatu, a następnie dokonano analizy nagrań typu „let’s play” na gruncie przepisów Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. W konkluzji stwierdzono, że nagrania typu „let’s play” stanowią rozpowszechnianie przynajmniej warstwy wizualnej gry, a więc ten, kto ma prawa autorskie do tego elementu, musi udzielić na to zgody. Brak takiej zgody co do zasady przesądza o naruszeniu przez twórcę „let’s playa” praw autorskich do gry komputerowej, będącej przedmiotem nagrania, choć każdy przypadek „let’s playa” musi być analizowany indywidualnie.