STABILNOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO SYSTEMU FINANSOWEGO USA W KILKA LAT PO WEJŚCIU W ŻYCIE USTAWY DODDA-FRANKA - Kwiatkowski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie Artykuł omawia kluczowe postanowienia ustawy Dodda-Franka z 2010 r., której głównym założeniem było zwiększenie stabilności systemu finansowego w USA. Szczególną uwagę zwrócono na dwa nowe mechanizmy. Pierwszy dotyczy możliwości uznania przez FOSC instytucji finansowej za systemowo ważną i jako taką – objęcia jej „wzmożonym nadzorem” przez bank centralny USA, tj. System Rezerwy Federalnej. Drugi dotyczy wszczęcia procedury kontrolowanej likwidacji przedsiębiorstwa finansowego, którego kondycja finansowa została przez FSOC uznana za zagrożenie dla stabilności sektora finansowego w USA.