WYBRANE ŚRODKI PRAWNE WSPIERAJĄCE ZATRUDNIENIE STARSZYCH PRACOWNIKÓW W DANII - Paluszkiewicz, Magdalena (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Streszczenie Celem opracowania jest ogólna charakterystyka środków prawnych, które wspierając zatrudnienie duńskich pracowników w starszym wieku, przeciwdziałają ich bezrobociu. Analiza konstrukcji i skuteczności tych środków, uzupełniona wynikami badań przeprowadzonych w innych wybranych krajach europejskich, będzie stanowić podstawę dla opracowania modelu przeciwdziałania bezrobociu wśród osób starszych w Polsce. Poniższe rozważania zostaną skoncentrowane na instytucjach prawnych najczęściej omawianych w literaturze przedmiotu.