ECHR: TOWARDS A CONVENTIONAL RIGHT TO “LEGAL RECOGNITION” OF SAME-SEX UNIONS? - Puppinck, Gregor (Zeszyty Prawnicze, 2016)
Artykuł ukazuje ewolucję orzecznictwa ETPCz w zakresie wykładni artykułu 8 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych Wolności. Autor koncentruje się na zmianie, jaka następowała w sposobie kwalifikowania praktyk homoseksualnych, których penalizacja była początkowo akceptowana przez Trybunał, by później przyznać im ochronę jako aspektowi życia prywatnego, aż do uznania ich za element pozwalający kwalifikować relacje dwóch osób tej samej płci za życie rodzinne. W tym kontekście, w świetle ostatnich wypowiedzi orzeczniczych, Autor stawia tezę, że Europejski Trybunał Praw Człowieka zmierza do wykreowania na gruncie Europejskiej Konwencji Praw Człowieka prawa do instytucjonalizacji związku jednopłciowego, jako wynikającego z art. 8 Konwencji.