ZASPOKAJANIE POTRZEB RODZINY W TRAKCIE TRWANIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO - Kabza, Ewa (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest dokonanie wykładni przepisów o obowiązku wzajemnej pomocy małżonków i ich współdziałania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny w świetle poglądów doktryny oraz orzecznictwa sądów polskich i zagranicznych. W sposób szczególny zaprezentowane zostaną trzy zagadnienia. Po pierwsze, problem kwalifikacji obowiązku z art. 27 k.r.o. jako alimentacyjnego lub tylko podobnego. Po drugie, możliwość umownego kształtowania przez małżonków zakresu omawianego obowiązku. Po trzecie, sposoby jego realizacji a także konsekwencji braku wykonywania.