PROCEDURY ZAKŁADANIA I LIKWIDACJI SZKÓŁ PUBLICZNYCH W POLSCE - Czepczyńska, Emilia (Zeszyty Prawnicze, 2018)
W artykule opisano procedury zakładania i likwidacji szkół publicznych w Polsce. Przede wszystkim skupiono się na omówieniu tworzenia i zamykania szkół publicznych, których organem prowadzącym są właściwie jednostki samorządu terytorialnego, to jest: gmina, powiat i województwo. Taki układ treści jest odzwierciedleniem struktury szkół w polskim systemie oświaty, w którym szkoły prowadzone przez jednostki samorządu terytorialnego zdecydowanie przeważają nad szkołami prowadzonymi przez ministrów oraz szkołami publicznymi prowadzonymi przez osoby fizyczne i inne niż jednostki samorządu terytorialnego osoby prawne. W artykule poruszono też kwestię likwidowania szkół publicznych. Szczegółowo został omówiony przepis art. 59 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty.