TELEMEDYCYNA A KONSTYTUCYJNE PRAWO DO OPIEKI ZDROWOTNEJ W KONTEKŚCIE WYKLUCZENIA CYFROWEGO - Oręziak, Bartłomiej (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Artykuł stanowi omówienie konkretnego problemu jaki może powstać w trakcie próby wdrożenia rozwiązań telemedycznych w Polsce. Po pierwsze, ze względu na brak definicji legalnej telemedycyny zostaną przytoczone propozycje znaczenia tego pojęcia wysuwane przez doktrynę przedmiotu oraz organizacje międzynarodowe i pozarządowe, wraz ze wspólnym mianownikiem przedmiotowych definicji. Po drugie, zostanie omówione konstytucyjne prawo do opieki zdrowotnej, które zostało przewidziane w polskiej ustawie zasadniczej w kontekście wymogu równości w dostępie do opieki medycznej. Po trzecie, zostanie przedstawiona prognoza zapotrzebowania na świadczenia zdrowotne w Polsce, bazująca na odpowiednich dokumentach Głównego Urzędu Statystycznego. Po czwarte, zostanie omówione zjawisko tzw. wykluczenia cyfrowego wraz z podaniem jego powodów, skali oraz podstawowego kryterium. Artykuł zakończą konkluzje w przedmiocie rozważań, które zawierają autorskie stanowisko oraz postulaty de lege ferenda dla polskiego ustawodawcy.