O potrzebie zmian art. 28 i 28a ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych - Kowalewski, Eugeniusz; Ziemiak, Michał Piotr (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest próba przedstawienia kluczowych zagadnień związanych z prawidłową wykładnią art. 28 i 28a u.u.o., a także podniesienie postulatów de lege ferenda dotyczących ich reformy. Wskazane przepisy regulują wyjątkowo istotną dla praktyki ubezpieczeniowej problematykę prolongowania ex lege umów obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz tzw. ubezpieczenia podwójnego. W pierwszej części artykułu wyjaśniono kwestie natury terminologicznej. Następnie autorzy poddają analizie ustawową klauzulę prolongacyjną oraz związane z nią prawo do wypowiedzenia umowy, a także obowiązki informacyjne ciążące na zakładzie ubezpieczeń. Druga część artykułu poświęcona jest obowiązującym od lutego 2012 r. rozwiązaniom dotyczącym właśnie problemu ubezpieczenia podwójnego. Autorzy przedstawiają wiele problemów związanych z wykładnią i stosowaniem przepisu art. 28a. Wreszcie, w podsumowaniu wskazano możliwe zmiany omówionych regulacji.