Ocena zmiany art 240 § 1 k.k. przez rozszerzenie zawartego w nim katalogu czynów zabronionych o art. 197 § 3 i 4 k. k. - Grycan, Ewelina (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Artykuł dotyczy zmian wprowadzonych ustawą z 23 marca 2017 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny, ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich oraz ustawy – Kodeks postępowania karnego. Rozważania odnoszą się do zasadności rozszerzenia katalogu czynów zabronionych zawartych w art. 240 § k.k. 1 o art. 197 § 3 i 4 k.k. Analiza została przeprowadzona dwuaspektowo. Po pierwsze, dokonano oceny, czy wprowadzone zmiany zostały umieszczone w prawidłowym miejscu, z uwagi na dotychczasowe brzmienie art. 240 k.k. i jego rolę w systemie prawa karnego. Po drugie, odniesiono się do sytuacji ofiary przestępstwa zgwałcenia, mając na uwadze fakt, że została ona już znacznie zmieniona po zniesieniu wnioskowego trybu ścigania sprawców tego przestępstwa. Wreszcie, podjęto próbę pogodzenia konieczności realizacji funkcji prewencyjnej prawa karnego oraz interesu ofiary przez podniesienie w tym zakresie postulatów de lege ferenda.