PROBLEMATYKA MAJĄTKU UJAWNIONEGO PO ZAKOŃCZENIU POSTĘPOWANIA LIKWIDACYJNEGO SPÓŁKI KAPITAŁOWEJ - Chłopecka, Antonina (Zeszyty Prawnicze, 2018)
Tematyka artykułu skupia się na problemie majątku polikwidacyjnego spółki kapitałowej. Sąd Najwyższy stanął na stanowisku, że dopuszczalne jest wznowienie postępowania likwidacyjnego w stosunku do spółki, która została wykreślona z rejestru. Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego spółka taka ma zdolność likwidacyjną i sądową. W artykule zostaną przedstawione argumenty przeciwko stanowisku wyrażonemu w orzecznictwie Sądu Najwyższego dotyczącego statusu majątku polikwidacyjnego spółki i niezbędnych postępowań sądowych.