ADOPCJA ZE WSKAZANIEM ZGODNIE Z NOWYM UREGULOWANIEM PRAWNYM - Chciałowska, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest wyjaśnienie instytucji adopcji ze wskazaniem, jej formy i treści, obejmującej osoby uprzywilejowane do przysposobienia, do których zalicza się krewnych rodziców dziecka oraz małżonka jednego z rodziców. Ukazane zostaną także stanowiska między innymi Rzecznika Praw Dziecka, Ministra Pracy i Polityki Społecznej, Krajowej Rady Sądownictwa, Biura Analiz Sejmowych w sprawach związanych z adopcją ze wskazaniem. Zwrócona zostanie również szczególna uwaga na handel dziećmi, z którym jest związana problematyka adopcji ze wskazaniem. Przed wejściem w życie nowelizacji kodeksu adopcja ze wskazaniem była możliwa nie tylko w stosunku do konkretnego kręgu osób, lecz także dla wszystkich tych, którzy zostali wskazani przez biologicznych rodziców dziecka. Jak wynika z nowych przepisów, w przypadku adopcji ze wskazaniem krewni rodziców będą mieli ułatwioną procedurę adopcyjną, natomiast pozostali zainteresowani będą mogli adoptować małoletnie dziecko tylko za pośrednictwem ośrodka adopcyjnego.