ELEKTRONICZNE DOWODY OSOBISTE - Kalinowska, Natalia (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Elektroniczne dowody osobiste są wprowadzone w większości europejskich krajów. Polska planuje wprowadzić e-Dowód w pierwszym kwartale 2019 r. Prace nad elektronicznym dowodem osobistym trwają już ponad 10 lat, a pierwszym impulsem do ich rozpoczęcia stało się wprowadzenie paszportów biometrycznych. Nowy dowód ma posiadać warstwy graficzną i elektroniczną – zakres danych w obu warstwach będzie tożsamy. W koncepcji „e-Dowód – kontynuacja projektu pl.ID i realizacja powiązanych projektów” wskazano, że nie przewiduje się rozszerzenia zakresu danych w dowodzie elektronicznym w stosunku do danych znajdujących się w obecnych dowodach osobistych. Artykuł przedstawia najważniejsze pojęcia związane z dowodami osobistymi, proces ich wdrażania w Polsce oraz analizuje obecne prace podejmowane nad wprowadzeniem e-Dowodu w Polsce.