POCZĄTKI ADROGACJI NIEDOJRZAŁYCH W PRAWIE RZYMSKIM - Zabłocka, Maria (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Powszechnie przyjmuje się, że adrogatio osoby niedojrzałej została dopuszczona dopiero dzięki prawodawstwu Antoninusa Piusa. Autorka, na podstawie powołanych źródeł, stara się udowodnić, że adrogatio impuberis już od czasów Klaudiusza (a dokładniej od 50 r. po Chrystusie) stała się pod względem prawnym możliwa, choć praktycznie nie znalazła następców ze względu na negatywną ocenę skutków tej adopcji. Kluczowy przekaz Gaiusa (1,102), w którym w niepewnym miejscu można odczytać słowo nam, a nie nunc, stanowi tylko potwierdzenie takiej możliwości.